«καυτό» το τριήμερο στη Βουλή

Αρχίζει σήμερα στην Εθνική Αντιπροσωπεία ένα καυτό τριήμερο συνεδριάσεων της ολομέλειας, παράλληλα με την έναρξη του Β’ θερινού τμήματος του Σώματος στο οποίο συμμετέχουν 96 Βουλευτές (•47 Ν.Δ. •34 ΠΑΣΟΚ •7 ΚΚΕ •5 ΣΥΡΙΖΑ •3 ΛΑΟΣ).

Ολοκληρώνεται η ψήφιση του νομοσχεδίου για την Σχολή Δικαστών όπου εμπεριέχεται και η τροπολογία για το αυτοδιοίκητο των Δικαστηρίων που δημιούργησε έντονες αντιπαραθέσεις την προηγούμενη εβδομάδα.

Εισέρχεται στην Ολομέλεια το Σχέδιο Νόμου για την «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» την περιβόητη ανεξάρτητη Αρχή για το «μαύρο χρήμα» στην οποία (μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου) προΐσταται ο κ. Γ. Ζορμπάς. Το εν λόγω νομοσχέδιο μετατρέπει την Αρχή σε Επιτροπή υπό τον Υπουργό Οικονομικών και ο επικεφαλής της προβλέπεται να είναι εν ενεργεία Δικαστικός. Γεγονός που αυτομάτως βγάζει εκτός τον (συνταξιούχο) κ. Ζορμπά.

  • Παράλληλα, με το ίδιο σχέδιο νόμου κατατέθηκε τροπολογία (ούτε καν αυτοτελές νομοσχέδιο) για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ. Διάταξη που έχει ήδη ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και από κυβερνητικής πλευράς. Ένας εκ των πολεμίων του είναι ο Βουλευτής Αργολίδας, της ΝΔ κ. Γιάννης Μανώλης ο οποίος συμμετέχει στο παρόν τμήμα.
  • Με δεύτερη τροπολογία που έτυχε κριτικής από τα ΜΜΕ είναι αυτή που αναπροσαρμόζει μισθολογικά τους δικαστικούς λειτουργούς, αυξάνοντας τον μισθό τους έως και 80%. Βάσει του Συντάγματος η αύξηση στην αντιμισθία των δικαστικών συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις αποζημιώσεις των Βουλευτών, κάτι που έχουν ήδη αρνηθεί το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το δεύτερο «καυτό» νομοσχέδιο που κατατίθεται προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια, είναι του Υπ. Παιδείας και αφορά στην «Ίδρυση και λειτουργία Κολλεγίων». Το πρώτο βήμα για την λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων από το… παράθυρο, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση.

Να σημειώσουμε ότι στο Β’ θερινό τμήμα, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είναι ο κ. Ευ. Βενιζέλος.

Advertisements