κάθε βουλευτής και blog

Τη δημιουργία blogs σε όλους τους Βουλευτές μελετά ο Πρόεδρος του Σώματος κ. Δημήτρης Σιούφας στα πλαίσια αναμόρφωσης του τρόπου λειτουργίας του δικτυακού τόπου του Κοινοβουλίου: http://www.parliament.gr

Η ιδέα εντάσσεται μέσα σε ένα συνολικότερο πλαίσιο αλλαγών που αφορούν τους τρόπους επικοινωνίας Κοινοβουλίου και Κοινωνίας, καθώς και στη μαζικότερη και πιο ενεργή συμμετοχή των πολιτών στα δρώμενα της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

Οι όποιες αλλαγές πραγματοποιηθούν στηρίζονται κυρίως στα αποτελέσματα της μεγάλης πανελλαδικής έρευνας που διενήργησε για λογαριασμό της Βουλής η εταιρεία «Κάπα-Research» σε δείγμα 5.438 πολιτών 18 ετών και άνω, την περίοδο Απριλίου – Μαΐου 2008. (Για τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας θα αναφερθούμε σε προσεχές ποστ).

Στα σχέδια του κ. Σιούφα είναι, ο ιστότοπος της Βουλής να διαμορφωθεί σε on-line «Βουλευτήριο» με την διαδραστική συμμετοχή των επισκεπτών των ιστοσελίδων, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν νομοσχέδια, να καταθέτουν δικές τους προτάσεις, να ζητούν διευκρινήσεις και να συμμετέχουν στο φόρουμ που θα δημιουργηθεί.

Παράλληλα, στα σχέδια αναδιάταξης του ιστότοπου περιλαμβάνεται η αναδιάρθρωση του μηχανισμού αναζήτησης των πρακτικών των συνεδριάσεων της ολομέλειας και του λοιπού υλικού της Βουλής.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι εδώ και μερικούς μήνες λειτουργεί το wikipolitics. Μια προσπάθεια του ηλεκτρονικού περιοδικού re-public.gr και της εφημερίδας «Τα Νέα», με στόχο την προώθηση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινοβουλευτικά δρώμενα μέσα από το διαδικτύο με ανοικτές διαδικασίες. Πρόκειται για μια πλατφόρμα συνεργατικής πολιτικής που υλοποιήθηκε από το Τμήμα Διαδικτύου του ΠΑΣΟΚ( is.pasok.gr ).

Είναι προφανές ότι οι σκέψεις και οι ιδέες του Προέδρου της Βουλής μας χαροποιούν ιδιαίτερα και ελπίζουμε σύντομα να τις δούμε να υλοποιούνται. Από την πλευρά μας θα καταθέσουμε εκ νέου στις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής, προτάσεις και ιδέες, μέσα από την εμπειρία μας, για το πως ο διαδικτυακός τόπος θα μπορούσε να γίνει περισσότερο λειτουργικός και χρηστικός για τον επισκέπτη και τον ερευνητή. Αυτή τη φορά ελπίζουμε να εισακουστούμε.

Advertisements