Φύγε συ, έλα εσύ!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι οι συνάδελφοι:

Κυρία Ελπίδα Παντελάκη Βουλευτής Α΄ Πειραιά, ο κ. Δημήτριος Τσιόγκας Βουλευτής Λάρισας και ο κ. Δήμος Κουμπούρης Βουλευτής Νομού Αττικής, με επιστολές τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτριο Σιούφα, υπέβαλαν την παραίτησή τους από το Βουλευτικό αξίωμα. 

Και τυπικά παραιτήθηκαν την περασμένη Παρασκευή από την βουλευτική τους ιδιότητα η μία βουλευτής και οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ, μετά από απόφαση του κόμματος.

Στη θέση τους έρχονται: η Ευρωβουλευτής Διαμάντω Μανωλάκου (Α’ Πειραιά), ο παλιός κοινοβουλευτικός Αντ. Σκυλλάκος (Λάρισα) και ο 27χρονος Ι. Γκιόκας (Αττική). 

Το παρασκήνιο

Η επίσημη θέση του ΚΚΕ για τις αλλαγές είναι ότι το κόμμα χρειάζεται τα συγκεκριμένα στελέχη σε άλλους χώρους δράσης.

Η κα. Παντελάκη αναλαμβάνει Γραμματέας της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά, ο κ. Τσιόγκας εξελέγη πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και ο κ. Κουμπούρης «αναλαμβάνει πρόσθετες ευθύνες στα πλαίσια του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος». 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι και οι τρεις «μεταταχθέντες» δεν ήταν στην «γραμμή» κομματικής σταυροδοσίας στις τελευταίες εθνικές εκλογές, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός κοινοβουλίου οι «εκλεκτοί» του Περισσού Διαμάντω Μανωλάκου και Αντ. Σκυλλάκος.

Παράλληλα ενόψει και της μελλοντικής διαδοχής στην ηγεσία του ΚΚΕ, ο ηγετικός πυρήνας του κόμματος με τις αλλαγές στην κοινοβουλευτική ομάδα δημιουργεί αρραγές μέτωπο υπέρ των επιλογών της νυν Γραμματέως.  

Η Διαμάντω Μανωλάκου είναι γεωπόνος, σύζυγος του κραταιού ηγετικού στελέχους του κόμματος, Δ. Γόντικα και απολαμβάνει την απόλυτη εμπιστοσύνη της ηγεσίας του ΚΚΕ

Ο Αντώνης Σκυλλάκος είναι από τα πιο έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη του ΚΚΕ. Μετά την απόφαση του κόμματος να μετακινηθεί από τη Β’ Αθηνών στην Λάρισα, είδε με πίκρα ότι η κομματική γραμμή «έσπασε» και ο κ. Τσιόγκας εξελέγη πρώτος με μεγάλη διαφορά ψήφων.

Αν και ο κ. Σκυλλάκος ανήκει στου «μετριοπαθείς» και προβληματισμένους του κόμματος για την απήχησή του στην κοινωνία, η επάνοδός του κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω της εμπειρίας του.

Ο Γιάννης Γκιόκας, μετά τον κ. Πρωτούλη θα είναι ο δεύτερος νεολαίος της ΚΝΕ στη Βουλή. 27 χρονών, δικηγόρος απόφοιτος της Νομικής Σχολής Κομοτηνής, έχει αρκετή εμπειρία στον φοιτητικό συνδικαλισμό.

Για την ιστορία να πούμε ότι τη θέση της κας Μανωλάκου στην Ευρωβουλή καταλαμβάνει ο ο Κώστας Δρούτσας, πρόεδρος της «Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης» και του «Ινστιτούτου Καταναλωτών Μακεδονίας».

Advertisements