ΓΑΠ για Σκοπιανό: «ο νοών νοείτο»

έχει ενδιαφέρον πως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θυμίζει, σε ΗΠΑ και FYROM, με -ευγενικό πάντα- τρόπο τόσο τη συνεπή μας στάση στο παρελθόν όσο και τα σημεία εκείνα στα οποία εξακολουθούμε να είμαστε χρήσιμοι

προς τον Πρέσβη των ΗΠΑ – «ο νοών νοείτο»

Εξέφρασα την αντίθεσή μας για τη θέση της κυβέρνησής τους, για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το ευαίσθητο για μας θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.
Υπενθύμισα ότι, η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί, σε κάθε περίπτωση, στις υποχρεώσεις της, στο πλαίσιο της Συμμαχίας και των διμερών σχέσεων.

Ανέφερα, ως παράδειγμα, τη λειτουργία της βάσης της Σούδας, για την οποία ξέρουμε ότι ο Ελληνικός λαός έχει πάντα τις επιφυλάξεις του. Οι υποχρεώσεις αυτές, όμως, είναι αμοιβαίες. Η Ελλάδα περιμένει τον σεβασμό των θέσεών της και των συμφερόντων της από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και ο νοών νοείτο.

προς τα Σκόπια – «με στόχο την διατήρηση της ακεραιότητας»

Στον πρωθυπουργό, προθυμοποιήθηκα ακόμα και να επισκεφτώ τα Σκόπια. Θυμίζω ότι, στη θητεία μου ως ΥΠΕΞ, είχα τουλάχιστον 20 διμερείς συναντήσεις με τη γείτονα χώρα.

Είχα βρεθεί κοντά τους στις πιο δύσκολες στιγμές της πρόσφατης ιστορίας τους, στον εμφύλιό τους, στον πόλεμο στο Κόσοβο, στην εισροή εκατοντάδων χιλιάδων Αλβανών προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο, στην κρίση τους με τη γειτονική Αλβανία. Πάντα, με στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας στα Βαλκάνια, πάντα, με στόχο τη διατήρηση της ακεραιότητας της γείτονας χώρας.

Advertisements